Psikoterapi

            Psikoterapi, bireylerin duygusal ve davranışsal sorunlarının çözümünü, ruh sağlıklarının geliştirilmesini ve korunmasını amaçlayan bir süreçtir. Psikoterapi sırasında, kişi, ruhsal durumunu; duygu, düşünce ve davranışlarını fark etme fırsatı bulmaktadır. Psikoterapi, size hayatınızın kontrolünü elinize almayı ve karşınıza çıkabilecek zorluklarla gerektiği gibi mücadele edebilmeyi öğrenmenizde yardımcı olur. Temelde, kişide içgörü ve farkındalık kazanımı hedeflenir.

 

            Birçok psikoterapi yöntemi mevcuttur ve bunların her biri kendine özgü bir yaklaşıma sahiptir. Sizin için uygun olan yöntem, sizin kişisel durumunuza bağlı olarak seçilmektedir.

            Terapist ile danışan arasındaki ilişki; profesyonel, danışan odaklı, etik kurallara bağlı ve tedavi edici bir ilişkidir. Terapist; sizi eleştirmez, yorum yapmaz, öğüt vermez. Sizin kendi özelliklerinizin farkına varmanıza yardımcı olur; hedeflenen değişimi gerçekleştirebilmeniz için iş birliği içinde çalışır; bilgi ve deneyimini kullanarak değişimi mümkün kılar. Bir başka deyişle, sizi gideceğiniz yere doğrudan bırakmak yerine, bu yolculukta size eşlik eder.

 

Psikoterapi, birçok psikiyatrik rahatsızlığın tedavisinde en etkin rol oynayan iyileşme yöntemlerinin başında gelmektedir.

 

Örneğin:

·      Kaygı Bozuklukları: Obsesif Kompulsif Bozukluk (Takıntı Zorlantı Bozukluğu), Fobiler, Panik Bozukluk, Travma Sonrası Stres Bozukluğu gibi

·      Mizaç Bozuklukları: Depresyon gibi.

·      Bağımlılıklar: Alkolizm, Madde Bağımlılığı ve Kumar Bağımlılığı gibi.

·      Yeme bozuklukları: Anoreksiya Nervoza ve Bulimia Nervoza gibi.

·      Kişilik bozuklukları: Sınırda (Borderline) Kişilik Bozukluğu, Narsisistik Kişilik Bozukluğu gibi.

 

Psikoterapi yalnızca psikiyatrik rahatsızlıklarda değil, aynı zamanda günlük yaşamın stresi ile baş etmekte zorlanan kişiler için de yararlı bir yöntemdir. 

 

Örneğin:

·      Eşler arasındaki sorunlarda,

·      İş ve okul gibi ortamlarda kaygı ve zorlanmaların azaltılmasında,

·      Boşanma, sevilen bir kimsenin kaybı ve iş kaybı türünden hayata dair önemli değişiklikler ile baş etmede,

·      Çabuk sinirlenme ve pasif-agresif davranış gibi sağlıksız davranışlarla baş edilmesinde,

·      Diyabet, kanser ve kronik ağrı gibi kronik ve ciddi fiziksel sağlık sorunlarında kişisel uyumun yakalanabilmesi amacıyla,

·      Fiziksel ve cinsel travmada,

·      Fiziksel ya da ruhsal nedenlerle ortaya çıkan cinsel sorunlarda,

·      Uyku sorunlarında.

Bazı durumlarda psikoterapi, ilaç tedavisine yakın düzeyde etkili olabilmektedir. Ancak, ruhsal durumunuzun özelliklerine bağlı olarak psikoterapinin tek başına yeterli olmayacağı şartlarda, ilaç tedavisi gibi fiziksel tedavi yöntemlerine yardımcı bir yöntem olarak da uygulanabilmektedir.