Boşanma ve Çocuk
Şüphesiz ki boşanma hem eşler hem de çocuklar için oldukça yıpratıcı bir süreçtir. Her çocuk anne babasıyla birlikte büyümek ister ancak temelinden sarsılmış, huzurlu bir ortamın kalmadığı, duygusal ya da fiziksel şiddetin yaşandığı bir aile ortamında büyümek çocuğu daha fazla travmatize edecektir. Bazı durumlarda boşanma bir aileye huzur ve dinginlik getirecek tek yol olabilir. Bu nedenle ebeveynlerin kendi hayatlarına yönelik aldığı bu karar için kendilerini suçlamak yerine çocuklarının ileriki hayatlarında edinecekleri kimliklerine olumsuz model olmadıkları için kendilerini iyi hissetmelidirler.
Unutulmaması gereken başlıca şeylerden biri: Boşanma sürecinde çocukların yaşadığı sorunları doğuran boşanmanın kendisi değil, ebeveynlerin bu durumu nasıl ele aldığı, yönettiği ve çocuklarına nasıl anlattığıdır.
Boşanma süreci çocuklara nasıl anlatılmalıdır?
Öncelikle anne baba konuşma öncesinde kendi aralarında bir karara varmalıdır; nasıl açıklanacağı, neyi, kimin anlatacağı gibi detaylar belirlenmiş olmalıdır. Plansız olan bir konuşmada bir tarafın daha fazla ya da az konuşması çocukta kafa karışıklığına yol açacaktır. Fazla konuşan tarafın boşanmaya daha istekli, diğer ebeveynini terk eden taraf olarak algılamasına neden olacaktır.
Bir diğer nokta: boşanmanızın sebeplerini yaşı her ne olursa olsun çocuğunuza detaylı bir şekilde anlatmamalısınız. Anlaşamadığınız için artık bir arada yaşamayacağınızı ancak anne ve baba olmaya ve hep birlikte bir aile olmaya devam edeceğinizi söylemeniz yeterlidir. Ebeveynlerden birinin kırılan taraf olduğunu hisseden bir çocuk onun duygu yükünü de alacaktır. Bu nedenle boşanma sebepleriniz üzerine konuşmamalısınız. Konuşmayı yaparken sakin kalmaya ve üzgün ya da kızgın gözükmemeye dikkat etmelisiniz.
Küçük çocuklar ben merkezci olduklarından durumun onların bir kabahatinden dolayı olduğunu düşünebilirler. Bu senin yaptığın herhangi bir durumdan kaynaklı değil, bizim ortak verdiğimiz bir karar diyerek altını çizmeniz iyi olacaktır.
Konuşmanın içerisinde mutlaka boşanma sonrasındaki düzeninizle alakalı çocuğu bilgilendirmelisiniz (hangi günler kimde kalacağı vs.).
Finali ise hayatında aynı kalacak şeyleri konuşarak yapmalısınız. Değişecek onca şey konuşmuşken, nelerin aynı kalacağını duymak iyi gelecektir. Aynı okula gidecek, aynı arkadaşlarınla görüşecek, aynı basket kursuna gideceksin gibi.
Toparlayacak olursak, unutmayın ki asıl ihtiyacı olan sizler boşanmış olsanız da onun ebeveyni olmaya devam ettiğinizi görmektir.
Uzman Klinik Psikolog
Sırma Eşitmez Gürleyen